onsdag 12. november 2014

Reiser i litteraturen

Jeg har sett filmen Kontiki. Som handler om Thor Heyerdahl og hans ferd med flåten Kon-Tiki i 1947. Han hadde en teori om at Polynesia hadde blitt befolket fra Sør-Afrika. Denne teorien var i strid med vitenskapsmiljøets teori om at Polynesia hadde blitt befolket av mennesker fra Asia. Thor vil bevise at hans teori er rett, dette er målet med reisen. Dermed legger han og fem andre menn ut på en lang reise med flåten "Kon-Tiki" over Stillehavet. Reisen inneholder flere farlige scener hvor livet til personene på flåten står på spill. I løpet av reisen lærer de seks mennene om bord mye om samarbeid, hverandre og ikke minst hvordan de skal takle motgang og farlige situasjoner. Ombord på båten lever de tett inntil hverandre under små forhold. De hadde lite med utstyr og mat, og for å overleve reisen var de nødt til å lære seg å leve med de forholdene.

Filmen Kontiki har mange fellestrekk med teksten/filmen Robinson Crusoe som er fra opplysningstiden. I begge filmene står mennesker i sentrum. Egenskapene, følelsene og kunnskapen til hovedpersonene blir hele tiden satt på prøve. Alle situasjonene noen eller alle komme hel-skinnede ut av, lærer de mye av.

Vi finner også fellestrekk mellom Erasmus Montanus og Kontiki. De to mennene med mest kunnskap i fortellingene er Erasmus og Thor. I begge fortellingene får disse personene mye respekt og ære fordi de sitter inne med så mye kunnskap.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar